<h2>Καλωσήρθατε !</h2> Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Χοσάφι -κομπόστα με αποξηραμένα φρούτα

Χοσάφι -κομπόστα με αποξηραμένα φρούτα

Παραδοσιακή συνταγή της Πολίτικης, της Μικρασιάτικης και της Ποντιακής Κουζίνας. Πρόκειται για μία ανάλαφρη κομπόστα που έφτιαχναν με κομμένα φρούτα που έβραζαν σε νερό μαζί με αποξηραμένα. Την έτρωγαν κυρίως το χειμώνα συνήθως σε περιόδους νηστείας, αλλά και σε γιορτινά τραπέζια. Η λέξη χοσάφι προέρχεται από την τούρκικη λέξη “hosat” , που σημαίνει φρούτα σε ελαφρύ σιρόπι και η τούρκικη λέξη είναι δάνειο της περσικής hos-ab” που σημαίνει ευχάριστο νερό.

Σήμερα είναι δημοφιλές επιδόρπιο κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Μία συνταγή με πολλές παραλλαγές. Με φρούτα αποξηραμένα μόνο ή ανάμειξη αποξηραμένων και φρέσκων με ή χωρίς ξηρούς καρπούς, κανέλα ή γαρίφαλο, γλυκό κόκκινο κρασί ή λικέρ. Τρώγεται ζεστό ή κρύο, συνοδεύεται με παγωτό ή γιαούρτι ή μόνο του. Κλείνει ένα δείπνο.

Είναι εύκολο, υγιεινό και δίνει ενέργεια.


 

Υλικά συνταγής

½ κιλό ξερά φρούτα

(μήλο, αχλάδι, ροδάκινο, σταφίδες, δαμασκηνό, κεράσι ,φράουλα- κ.α)

½ φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη

2 φλιτζάνια νερό

½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο γλυκό

½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι ή 2-3 φέτες αποξηραμένο πορτοκάλι εδώδιμο χωρίς την φλόυδα.

1 κουτ. σούπας μέλι

1 ξυλάκι κανέλα

4-5 γαρίφαλα (προαιρετικά)

½ φλιτζάνι ξηρούς καρπούς ανάλατους –καρύδια ,αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)


 

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ  βάζουμε τα ξερά φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια να μουλιάσουν για ένα βράδυ.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 κούπες από το νερό (που μούλιασαν τα φρούτα), το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού, μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά, ανακατεύοντας για να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ξερά φρούτα  τους ξηρού καρπούς και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά περίπου. Μπορούμε να μην προσθέσουμε στο μείγμα μας τους ξηρούς καρπούς, αλλά να γαρνίρουμε την κομπόστα με ξηρούς καρπούς αλεσμένους κατά το σερβίρισμα.

Το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε την κομπόστα μας σε ένα βάζο ή ένα πλαστικό δοχείο και την διατηρούμε στο ψυγείο.

Την σερβίρουμε είτε ζεστή είτε παγωμένη και μπορούμε αν θέλουμε να την συνοδεύσουμε με παγωτό ή γιαούρτι.